06-53208769 mail@maykesmit.nl

Van welke systemen maak jij deel uit?

Het gebeurt me wel vaker. Dat vragen die ik in mijn werk aan de ander stel, soms wat blijven rond sluimeren in mij. Ze zetten mij zelf ook weer aan het denken. Bijvoorbeeld door hoe de ander erop antwoordt of reageert. Zo werkte dat laatst bij de vraag die ik stelde aan deelnemers van de online workshop Systemisch werken voor mediators: van welke systemen maak jij deel uit? En wat heb je ervoor moeten doen of moet je nog steeds doen of juist laten om erbij te horen?

Lidmaatschap
De vraag maakte deelnemers bewust van hun lidmaatschap of deelname aan diverse groepen. Meer dan je normaal bij stil staat. Naast je familie, vriendengroep, en je werk, komen dan sport- of andere verenigingen bij je boven, samenwerkingsverbanden, hobbyclubs of zangkoor. Voor sommige heb je wellicht echt je best moeten doen om erbij te horen. Denk aan een sollicitatie of een auditie. Bij anderen werd je als vanzelf opgenomen of kwam je er opeens in omdat je partner erbij hoorde.

Te lang blijven
Wat me triggerde in de reactie van een deelnemer was de constatering dat hij nog van een groep deel uit maakte, waar hij eigenlijk voor zijn gevoel niet meer bij hoorde, en dat besef leidde tot de conclusie dat hij daar nu eens echt mee zou moeten stoppen. Wij zijn geneigd om vaak gewoon maar te blijven waar of bij wat we deden, zonder er steeds over na te denken of het nog wel is wat we echt willen. Of het nog dient waarvoor we er ooit mee zijn begonnen. Soms zelfs zo lang tot de energie uit de groep is.

Stoppen soms krachtiger
Een van de systemische principes gaat over bestemming en eindigheid. Een systeem wordt opgericht met een bepaald doel. Als dat is bereikt, kan het systeem ook weer eindigen. Zolang het doel er is, zorgt het systeem ervoor dat het kan blijven doorgaan. Maar als de bestemming er eigenlijk niet meer is en er wordt nog door gegaan, dan is dat systeem niet meer krachtig. Denk bijvoorbeeld aan je intervisiegroep die tijdens een opleiding is gevormd en die zo leuk is dat jullie ook na de opleiding willen blijven afspreken. Alleen merk je naar gelang van tijd dat er steeds vaker een afspraak niet doorgaat. Het is dan krachtiger om te stoppen en eventueel iets nieuws te beginnen dan het futloos te laten bestaan.

Opnieuw kiezen
Door de reactie op de vraag ging ik voor mezelf weer eens langs de verschillende systemen waarvan ik deel uitmaak. Bij welke voel ik me nog vol aangehaakt? En van welke zou het goed zijn om afscheid te gaan nemen? Zodat er ook weer iets nieuws kan ontstaan of meer aandacht kan komen voor de groepen die overblijven. Opnieuw kiezen geeft duidelijkheid, focus en ruimte. Voor mezelf en ook voor de anderen. Het innerlijke besluit is echter de eerste stap om te zetten.

En jij? Waar hoor jij echt bij? En waar zou jij beter mee stoppen?

Ik wens je veel wijsheid bij jouw besluit en een mooie nazomer!