06-53208769 mail@maykesmit.nl

Stilstaan bij de boodschap van het moment – wat hoor jij dan?

Het is weer de tijd voor de kerst. Het lijkt wel het eind der tijden. Alles moet nog ‘even’ af voor dat we twee weken stil kunnen staan. Daarna begint een nieuw jaar. En dus moeten er nu zaken afgemaakt worden. Althans die druk voelen we. Ik ook. Maar voor sommige klussen ben ik afhankelijk van anderen om die te kunnen afronden. Computerprogramma’s werken ook niet mee. Ik voel me ongeduldig in de wachtstand zitten. Ik probeer hier en daar nog wat druk uit te oefenen; echt sneller gaat het er niet door. Zucht! Onrust.

En nu?
Ik ga zitten en weet het even niet…
Nadenken… Als ik meer focus op de druk die ik voel en die druk probeer door te schuiven op de ander, dan ontstaat er vooral spanning maar gebeurt er nog niet wat ik wil. Of ik krijg iets waarmee ik toch niet echt verder kan. Verschillende manieren van invloed uitoefenen toepassen: check! Niet het gewenste resultaat.

Uitzoomen
Ok. Even afstand nemen. Uitzoomen. Kijken naar het grotere plaatje. Is het werkelijk zo belangrijk dat het nú af moet? Is kerst of oud jaar een eindpunt? Het is ook maar een datum. Het leven gaat daarna gewoon door. Als de anderen met of voor wie ik werk het geen prioriteit maken, zullen er bij hen andere prioriteiten liggen waardoor het nog niet lukt. Waar maak ík me dan druk om? Maar vooral: wat voor betekenis kan ik aan deze situatie geven voor mijzelf?

Rake Vraag
Ik schud mijn mobiel voor een willekeurige Rake Vraag. Tevoorschijn komt de vraag: ‘als dit een geschenk is, wat is dan het geschenk?’ Een zucht van ontspanning dit keer. Letterlijk tijd hebben om stil te staan. Daarmee niet te wachten tot de kerstvakantie, maar gewoon nu al. Niet meer racen om alles af te ronden. Dat heb ik al genoeg gedaan met een nieuw boek dat dit jaar uitkwam en met de vertaling ervan. Juist nu even niet.

Vervroegd reflectiemoment
Normaal vraag ik het mijn jongens tussen kerst en oud en nieuw, maar ik begin vast bij mezelf. Met een kop koffie op de bank. Wat heeft dit jaar me gegeven? En wat heeft het me gekost of wat heb ik verloren? Waar wil ik voor volgend jaar meer van? En waar wil ik minder van of zelfs mee stoppen? In plaats van afmaken, ruim ik op in mijn gedachten. En waardeer ik wat er is. Straks nog een heerlijke strandwandeling, midden op de dag.

Ik wens jullie eveneens een reflectief moment toe vóór de kerstvakantie. Luister naar de boodschap die achter jouw omstandigheden zit. En heb een heel mooi nieuw jaar!