06-53208769 mail@maykesmit.nl

Tijd van nieuwe keuzes – ‘Waar zeg jij JA tegen?’

Andere tijden

Zo in de post-Coronatijd en aan het einde van de zomervakantie – een periode waarin je van een afstandje naar je leven hebt kunnen kijken en hopelijk tot rust bent gekomen – valt mij een verandering op. Het komt op mij over dat wij mensen meer bewust zijn van de keuzes die we kunnen maken, die eerder misschien niet zo gebruikelijk of geaccepteerd waren. Werk ik thuis of op kantoor? Ontmoeten we elkaar live of online? Of toch beter volgende week? We zijn met zijn allen uit enkele oude patronen gerukt en zoals het was, is niet meer vanzelfsprekend. Dus iedereen maakt opnieuw zijn mind op en kiest dat wat nu mogelijk, gewenst of passend is. Dat vraagt van onze omgeving flexibiliteit en veerkracht om om te gaan met die andere keuzes en om in reactie daarop zelf ook te kiezen.

WAT – WIL – IK – NU?
Voor iedereen die voor een keuzemoment staat – geïnitieerd uit zichzelf of als reactie op een ander – geldt de vraag: wat wil ik nu? Een vraag die je op verschillende manieren kunt stellen met de klemtoon steeds op een ander woord. WAT – WIL – IK – NU? Als IK niet meer in een vast patroon zit, maar opnieuw kan kiezen? Als je niet gewend bent om bewust in contact te staan met je eigen wensen of verlangens en daar mee naar buiten te komen, kan dat best spannend zijn. Je vaste patroon volgen of meegaan met wat de groep doet waarvan je deel uitmaakt, is voor veel mensen ook prettig. Voel je je dan vrij genoeg om iets te willen wat iemand anders misschien niet wil?

Het antwoord op Hoe? is JA!
Bij het maken van keuzes komt dan ook de vervolgvraag: HOE moet ik dat dan doen? Niet weten hoe het er daarna uit gaat zien of wat de keuze van je zal vragen, kan je ook weerhouden van het maken van een bepaalde keuze. Een van de coaches die ik zelf ooit had (Viva Meessen), vertelde me: “het antwoord op de vraag Hoe? is JA!” Het hoe is voor ieder weer anders en weet je van tevoren ook niet precies. Je hebt bovendien niet overal invloed op. Maar als je JA kunt zeggen tegen je keuze, dan zal het hoe of de weg zich vanzelf tonen. Dat doet me dan weer denken aan het rake en mooie gedicht van Hans Stolp (Naar Dag Hammarskjöld):

Vele wegen kent het leven,
maar van al die wegen is er één die jij te gaan hebt.
Die éne is voor jou. Die ene slechts.
En of je wilt of niet, die weg heb jij te gaan.
De keuze is dus niet de weg, want die koos jou.
De keuze is de wijze hoe die weg te gaan.

Met onwil om de kuilen en de stenen,
met verzet omdat de zon een weg
die door ravijnen gaat, haast niet bereiken kan.
Of met de wil om aan het einde van die weg
milder te zijn en wijzer dan aan het begin.
De weg koos jou, kies jij ook hem?

In mijn nieuwsbrief deel ik een aantal stappen die ik de komende tijd op mijn weg neem. Wees welkom om daarin een keer een eindje met me mee te lopen.

Ik wens je een volmondig JA op jouw nieuwe keuze(s)!