06-53208769 mail@maykesmit.nl

Het thema vrijheid is voor mij altijd belangrijk geweest en de laatste tijd weer op meerdere vlakken in mijn leven actueel. Natuurlijk het gevoel van vrij te zijn in de vakantie die lonkt; een revival van de hit Freedom van George Michael die ik zing met mijn vocal group Seacret; een van de thema’s die een rol speelt in het boek dat ik met mijn moeder aan het schrijven ben en de uitspraak van een vriend die me bezig hield: vrijheid is gekozen hebben.

Tegenstrijdig?
Op het eerste oog lijken de woorden in die zin tegenstrijdig met elkaar, want vrijheid wordt door velen gewild met als doel niet te hoeven kiezen maar juist alle opties open te houden. Vrij om los te zijn van verwachtingen en verplichtingen, vrij om jezelf te mogen zijn zonder je gebonden te voelen. Zeker als je een periode hebt gekend waarin je je onvrij voelde, is het heel prettig om dan vrijheid te ervaren.

Niet kiezen
Toch ben ik erachter gekomen dat die vrijheid ook een keerzijde heeft. Je bent vrij om te doen en laten wat je wil, maar uiteindelijk maak je geen andere keuze dan de keuze vrij te zijn. Als je alle mogelijkheden openhoudt, ben je overal en nergens en hang je als het ware een beetje boven alles. Alles kunnen kiezen, kan er toe leiden dat je uiteindelijk niet meer weet wat je nu echt wilt. Dat kan zorgen voor keuzestress of zelfs overgaan in lethargie.

Los
Daarnaast heeft vrij zijn en niet kiezen effect op anderen, voor wie je ongrijpbaar kunt worden. Niemand zal meer een claim op je kunnen leggen, maar ook niet weten waar ze jou voor kunnen kiezen. Onduidelijk wordt waar jij dan verder nog voor staat of gaat. Een werkgever is veelal op zoek naar een gedreven werknemer, die zich echt wil inzetten voor waar de organisatie voor staat. Klanten willen weten waar ze je voor kunnen vinden. En een liefdespartner wil uiteindelijk weten of je ervoor gaat. Zo heeft vrijheid in het niet vast willen zitten aan keuzes uiteindelijk een niet gewenst bijeffect van helemaal los komen te staan. Als mens zijn we op ons best als we wel in verbinding zijn met anderen.

Rust
Proef dan weer eens de zin: vrijheid is gekozen hebben. Een gemaakte keuze geeft rust en daarmee vrijheid omdat je weet waar je voor gaat. In die keuze kun je helemaal jezelf zijn los van de verwachtingen van anderen, nu het jouw keuze is.