06-53208769 mail@maykesmit.nl

December is voor velen een maand om terug te kijken en vooruit te blikken. Wat is er van je wensen en voornemens van vorig jaar uitgekomen? Ga jij hier bewust mee aan de slag of zakt het al vanzelf weg in de loop van februari?

Terugkijken
Als ik voor mezelf spreek, heb ik een manier gevonden om bewust met mijn dromen aan de slag te gaan. Terugkijkend heeft het me veel gebracht. Naast een mooie reis, zijn er dit jaar twee boeken die ik met mijn moeder heb geschreven uitgebracht, is er veel aandacht in de media voor geweest, heb ik mooie trajecten mogen begeleiden, op congressen gestaan en artikelen mogen schrijven. En er staat nog meer te komen!

Actief aan de slag
Er zijn boeken over geschreven en trainingen over te volgen: het gaat er vooral om dat je actief en bewust met je dromen aan de slag gaat. De volgende stappen hebben mij geholpen bij het uitkomen van mijn wensen.

  1. Maak duidelijk wat je wilt.

Wat zijn je dromen en wensen? Welke wil je dat er echt gaan uitkomen? Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen lange termijn-dromen – bijvoorbeeld een tweede huis in Frankrijk na je pensioen – en verlangens waar je op kortere termijn al resultaat van wilt zien: zoals een nieuwe baan. Maak een lijstje van wensen waar je nu echt mee aan de slag wilt gaan.

  1. Bedenk kleine stapjes op weg naar je doel.

Vaak zijn onze dromen abstract en groots beschreven als een doel dat je wel voor ogen hebt, maar dat nog best ver weg lijkt. Het helpt als je kunt bepalen welke kleinere concrete acties je kunt nemen in de juiste richting. Bijvoorbeeld eerst eens een profiel van jezelf maken waaruit blijkt wie je bent, wat je goed kan, waarvan je energie krijgt en in welke branche je zou willen werken.

  1. Spreek uit wat je wilt en gaat doen.

In plaats van in jezelf te denken: ik wil een andere baan, ga je ook uitspreken dat je iets anders zoekt en waar je gedachten dan naar uit gaan. Door het naar buiten te brengen, spreek je eigenlijk al met jezelf af dat je er werk van gaat maken. En dikke kans dat je met iemand erover praat die je weer verder kan helpen bij de uitvoering van je plan.

  1. Onderzoek je belemmeringen en hoe je die kunt ombuigen.

Terwijl je zo aan de slag bent om kleine stappen te zetten op weg naar je droom, kom je vast tegen dat er dingen niet lukken of dat je iets lastig vindt. Bijvoorbeeld praten over wat je goed vindt van jezelf. Of jezelf ‘verkopen’. Onderzoek dan eens welke overtuigingen je hebt die je hierbij in de weg zitten. Zijn die waar? Helpen die je? Wat kun je doen om daar een andere draai aan te geven zodat die je niet langer in de weg staan?

  1. Herken de mogelijkheden die zich voordoen en pak je kans.

Op het moment dat je bezig bent met het uitvoeren van je wensen, kom je geheid mensen tegen of in situaties die je verder kunnen helpen. Net als dat je een rode auto hebt gekocht en je opeens overal rode auto’s ziet. Door met je dromen aan de slag te gaan creëer je een mindset die een focus met zich meebrengt om kansen te herkennen. Het is dan aan jou om ze (aan) te grijpen.

Dus… wat zijn jouw wensen voor het komende jaar?

Ik wens je gezellige feestdagen toe en een wensen-vervullend 2020!