06-53208769 mail@maykesmit.nl

De afgelopen maanden waren voor mij krankzinnig druk. Naast het werk ook nog het verschijnen van het nieuwe boek dat ik met mijn moeder schreef met lezingen daarover, maakte dat er weinig tijd was voor even niks. Mijn eerste neiging is vooral doorgaan en uitkijken naar de momenten die ergens vooruit liggen waar de agenda nog leeg is. Alleen op weg naar die tijd blijken er inmiddels weer nieuwe activiteiten de leegte te hebben ingenomen. Toch begint mijn lijf me wel signalen te geven dat er meer ruimte mag komen voor ontspanning.

Uitwaaien
Het is niet zo dat ik alleen maar altijd bezig wil zijn, ik vind het gewoon erg leuk wat ik allemaal doe en ik krijg er ook voldoening uit en energie van. Toch merk ik dat als ik even een moment neem om naar het strand te gaan en uit te waaien of daar te gaan zitten kijken naar het golven van de zee, ik op een andere manier tot rust kom. Het is dan alsof de wind ook door mijn hoofd en lijf gaat en daar meeneemt wat er niet meer hoeft te zijn. Ik laat los wat was en er ontstaan weer nieuwe ideeën. Opeens heb ik een oplossing voor een dilemma waar ik al even mee rondloop. Elke keer dat ik daar ben, heb ik die ervaring. En elke keer neem ik me voor dat vaker te gaan doen.

Niets doen geeft nieuwe ideeën
Tot de waan van de dag weer de regie pakt en er nauwelijks tijd overblijft om even langs het strand te gaan lummelen. Nu ben ik ook wel twee keer per week in de duinen aan het rennen, wat ik eveneens erg lekker vind voor mijn fysieke gesteldheid. Toch geeft dat me niet de beleving die ik heb bij het niets doen buiten. Het is net als vroeger waar je de beste ideeën kreeg als je je even had verveeld. In deze tijd waar er altijd iets op tv of ander beeldscherm is te doen, vergeten we ons te vervelen of op momenten niets te doen. Terwijl dat juist zo kan helpen voor de ontspanning en creativiteit.

Plan die tijd in
Nu ik dit patroon bij mezelf doorzie, gaat lummeltijd niet vanzelf vaak genoeg komen. Ik besluit dan ook om net als het inplannen van sporten en sociale afspraken, minimaal tweemaal per week lummeltijd in de agenda te reserveren. Voor het opladen oude stijl, voor het creëren van ruimte en toelaten van verrassende ingevingen.

Hoe zorg jij voor je lummeltijd?