06-53208769 mail@maykesmit.nl

Teamontwikkeling

Teambegeleiding is relatietherapie in het kwadraat
In teams komen meerdere individuele dynamieken samen, en daarnaast heb je te maken met teamdynamiek in een team, subteams en/of meerdere teams in een organisatie; en daarbij speelt de dynamiek van de begeleider of teamcoach met het team ook nog een rol. Goed om te weten op welke laag je bezig bent en wat je wilt aanpakken en kunt doen. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden bij het begeleiden van teams.

Teamanalyse

Teamstar model
Wil je als leidinggevende zicht hebben op waar je team staat in zijn ontwikkeling zodat je gericht kunt gaan sturen? Het Teamstar model bevat dé ingrediënten voor een All Star Team en is een effectief instrument om snel een analyse te kunnen maken waar je team staat en op welke punten je team verder ontwikkeld kan worden om nog beter te presteren. Het model is door mij ontwikkeld in samenwerking met Prof Jan van Zwieten en Peter van Weel van 2Peak.

Teamstar scan en Ontwikkelspel – ook online te spelen
Met de antwoorden van je teamleden op de Teamstar scan (een online vragenlijst) krijg je als manager goed beeld op welke punten het team volgens de leden goed, matig of onvoldoende scoort en heb je een zogenoemde 0-meting. Zo weet je daarna gericht te investeren om te komen tot een Droom-Team. Met het Teamstar Ontwikkelspel onderzoek je samen wat jullie daaraan kunnen en willen doen en heb je direct een concreet actieplan. Ook andere instrumenten die helpen om je team effectiever te laten samenwerken, kunnen we bieden.
Nadat het team aan de ontwikkeling heeft gewerkt, kan opnieuw de vragenlijst worden ingezet om te meten in hoeverre en op welke punten de investering effect heeft gehad. Voor meer informatie klik hier.

Plus/min-dialoogsessies voor onderstroom boven

Wil je als leidinggevende weten wat er speelt in je afdeling of organisatie, maar heb je het gevoel dat de medewerkers het achterste van hun tong niet laten zien? Wil je gebruik maken van de aanwezige kennis en creativiteit van je team, door ze in alle vrijheid en veiligheid hun kennis, ervaring en beleving te laten spuien en delen?

Met Plus/min-sessies krijg je de onderstroom boven. In groepen van 8-12 personen halen we informatie boven tafel die anders verborgen blijft en waarmee de afdeling of organisatie efficiënter kan gaan (samen)werken. In kleinere afdelingen behoren 1-op-1 dialogen met medewerkers ook tot de mogelijkheden. Op basis van de input ontvang jij als opdrachtgever een soort foto van de onderstroom in de groep met adviezen die op korte termijn praktisch uitvoerbaar zijn. Daarmee kun jij vervolgens zelf weer verder aan de slag.

Teamcoaching

Wil je de samenwerking binnen je afdeling of team versterken? Is er in het team een grote verandering geweest of aanstaande en wil je weten of alle neuzen nog dezelfde kant op wijzen? Is het lastig om elkaar in de communicatie te vinden of is er een conflict dat de samenwerking moeilijk maakt?

Op basis van de uitkomsten van een teamanalyse werk ik in een aantal teamcoachsessies aan de communicatie en/of samenwerking, het (herstel van) vertrouwen en het doorbreken van bestaande patronen. Indien nodig en gewenst kunnen de medewerkers ook handvatten krijgen om te leren onderhandelen en om te gaan met conflicten.nodig en gewenst kunnen de medewerkers ook handvatten krijgen om te leren onderhandelen en om te gaan met conflicten.

Team verkennen met MapsTell

Welke plek nemen je team en teamleden in in de Wereld van verschil? Hoe beweegt ieder zich naar de ander en in het team? MapsTell geeft een mooi overzicht van gedrag, uitdagingen en valkuilen van je team en je teamleden. Op de kaart en vloermat kun je ook letterlijk met elkaar op reis gaan. Meer info? Kijk op mapstell.com of neem contact op met mij. 

Op aanvraag breng ik op basis van een intake gesprek een op maat gemaakte offerte uit. Afhankelijk van de inhoud, omvang en duur van de opdracht, werk ik samen met ervaren trainers, adviseurs en coaches.