Naar de berg toe gaan – april 2016

Naar de berg toe gaan

Voorbeeld
Geschokt was ik toen ik maandagavond het bericht ontving dat Diana Koster plotseling was overleden. Half maart zag ik haar nog vol levensenergie haar tweede boek ‘Perfecte bevallingen bestaan niet’ presenteren in Paagman in Den Haag. Daarna heb ik haar in meerdere gesprekken aangehaald als voorbeeld van hoe het ook kan. Wat mij namelijk enorm aansprak in haar verhaal was het volgende.

Meespelende problematiek
Diana is begonnen als verloskundige. In haar praktijk ontmoette ze veel mensen die problematiek kenden als angsten of onverwerkt verdriet die aan de oppervlakte kwam tijdens het begeleiden bij de zwangerschap en bevalling. Zij verwees deze cliënten door naar psycholoog of coach om daarmee aan het werk te gaan. Als zij ze dan bij de eerstvolgende controle vroeg hoe het daar was geweest, bleken ze niet te zijn gegaan.

Te hoge drempel
De drempel om naar een andere hulpverlener te gaan, was kennelijk te groot. Uiteindelijk heeft dat ertoe geleid dat Diana zichzelf is gaan scholen en bekwamen in allerlei coachtechnieken zodat zij de problematiek van haar cliënten zelf kon helpen aanpakken tijdens haar werk als verloskundige. Dat bleek een enorm succes en zo heeft Diana heel veel mensen rondom de geboorte van hun kind kunnen helpen.

bergAls de berg niet naar Mohammed komt…
Tijdens de presentatie van Diana bedacht ik dat ik op een bepaalde manier ook een dergelijke beweging aan het maken was, al zag ik dat nog niet zo. Ik heb een heel mooi programma opgezet voor het verwerken van scheiding en het opnieuw opbouwen van een leven in geluk. Hoe mooi ieder het ook vindt, het is steeds weer lastig om een groep vol te krijgen. Kennelijk is daarin de drempel ook hoog.

Via mediators
Toeval wil dat vorig jaar een groep mediators in het Noorden van Nederland enthousiast was om meer van het programma te willen weten. Zo is de workshop voor mediators Inzicht in beleving van scheiding ontstaan. Aanvankelijk vooral bedoeld als een middel om de mediators inzicht in het programma te geven zodat zij met een andere bril naar hun cliënten gingen kijken en beter wisten wanneer ze cliënten zouden kunnen doorverwijzen. Na de presentatie van Diana is daarin het accent meer verschoven naar de overdracht van kennis en vaardigheden aan de begeleiders in een scheidingsproces waar de cliënten toch al aan tafel zitten. Hoe mooi is het als de mediators in die begeleiding meer tools hebben en kunnen inzetten om de doelgroep op dat moment al met de acceptatie en verwerking van scheiding te laten beginnen. Zo wordt het dus meer een train de trainer programma voor de mediators met als doel dat er uiteindelijk meer mensen bereikt en geholpen kunnen worden. Namelijk ook degenen die niet zelf apart nog een traject zouden starten.

Geïnspireerd
Door het verhaal van Diana ben ik nog meer geïnspireerd met wat ik te brengen heb mijn scope te veranderen om het makkelijk bij de mensen te laten komen. Zo beweeg ik me daarmee ook meer tot de spreekwoordelijke berg. Dank dus voor dat inzicht en je inspiratie, Diana! Wat mooi dat je zoveel mensen hebt bewogen. En ieder die haar missen zal, wens ik enorm veel kracht en sterkte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *