Kind en scheiding – oktober 2015

Kind en scheiding

Samen blijven opvoeden
Vandaag hield ik een praatje voor echtscheidingsprofessionals bij de Kind en scheiding informatiedagen in Assen, georganiseerd om aandacht te besteden aan de positie van het kind bij scheiding. Bij de voorbereiding ervan vroeg ik mijn eigen kinderen wat professionals nu vooral aan gescheiden ouders zouden moeten meegeven. De een zei meteen: dat ouders na scheiding weer gelukkig worden en de kinderen samen blijven opvoeden; de ander gaf mee dat ze geen ruzie moeten maken en dat ze min of meer dezelfde regels zouden moeten laten gelden in beide huizen.

Afscheid van de liefdesrelatie
foto blog okt 15Rake wensen van kinderen. Maar voor de ouders niet altijd zo makkelijk gedaan. Om goed ouderschap te blijven vormgeven na scheiding betekent wel dat je goed – en meestal zelfs beter dan voorheen – moet kunnen communiceren met elkaar en dat die communicatie niet wordt overschaduwd door boosheid, ergernis of zwaar verdriet. Vandaar mijn pleidooi om naast al het zakelijke en materiële geregel je scheiding emotioneel te verwerken en goed afscheid te nemen van de liefdesrelatie met je ex. Kinderen komen vaak pas echt toe aan hun rouwverwerking als de ouders er weer voor ze kunnen zijn.

Eerst zelf weer gaan staan
De training Sterker uit je scheiding biedt een heel mooi en uitgebreid programma om in een kleine groep met andere gescheiden mensen je eigen scheiding (los van je ex) te verwerken. Daar sta je stil bij wat je nodig hebt om los te laten, afscheid te nemen en zelf weer sterker te staan. De kinderen komen niet mee naar de training. Het werkt hier meer volgens het principe zoals bij veiligheidsinstructies in een vliegtuig: zorg er in geval van nood eerst voor dat jij jezelf van zuurstof voorziet, zodat je daarna je kinderen kunt helpen.

Aandacht voor de kinderen
Toch komt de zorg voor de kinderen in de training zeker aan bod. Om je bewust te maken van wat een scheiding met hen doet, en hoe belangrijk het is dat je hen kind laat zijn, en niet de zorg te laat voelen voor hun ouder. Dat je hen duidelijk maakt dat zij niet de oorzaak van de scheiding zijn – al zullen zij dat wel kunnen denken -, dat je hun diepe wens om de ouders bij elkaar te willen hebben niet ontkent – al hoef je die ook niet in te willigen – en dat je hen de tijd geeft om te wennen aan hun nieuwe plek, aan de wisseling tussen de huizen en zeker aan nieuwe liefdes van hun ouders.

Gemeenschappelijk belang
Ook wordt stilgestaan bij de gevolgen die een scheiding op kinderen kan hebben zoals loyaliteitsproblemen en wat je daar aan kunt doen om die te verminderen. Er bestaan bijvoorbeeld mooie projecten als KIES en !Jes om kinderen in groepen ondersteuning te bieden. En natuurlijk komt ook de communicatie met de ex over de kinderen aan bod: wat kun je doen of heb je nodig om die te verbeteren of goed te houden, uit de strijd te blijven en open te staan voor elkaars belang. Dat kan soms heel moeilijk zijn en gevoelig liggen en valt ook echt niet altijd mee. Er is en blijft alleen wel een heel belangrijke reden om er je stinkende best voor te willen doen. En dat zijn de kinderen.

Terug naar blogs

6 reacties


 1. Ja Mayke
  In een notendop noem je hele essentiële onderwerpen die een verschil gaan maken voor kinderen. Hoe eerder ouders onderkennen dat scheiden een fase is waarin ze uitgenodigd worden te leren van deze periode, hoe meer de kinderen voorgeleefd wordt hoe je respectvol en volwassen om kunt gaan met conflicten, uitdagingen, pijn en alles wat er in een lijf en in de geest gebeurd als het leven niet loopt zoals je hoopt.

  Mooie uitnodiging aan ouders om sterker uit hun scheiding te komen. Mooie uitdaging voor hen om de kinderen centraal te zetten.

  Beantwoorden

 2. Bedankt Marke voor dit mooie initiatief! Spijtig dat die trainingen niet in België gegeven worden.

  Ik kom als familiaal bemiddelaar regelmatig in contact met mensen die dit soort ondersteuning best kunnen gebruiken.

  Veel succes nog met je trainingen

  Beantwoorden

  1. Dank je wel, Hilde. Zoals ik op mijn site (www.maykesmit.nl) aangeef kom ik in sommige gevallen – als er genoeg mensen zijn om een groep vol te krijgen – ook naar een andere plaats van Den Haag. Antwerpen bijvoorbeeld is voor mij niet verder dan Assen waar ik was met dit verhaal. Er is dus wel wat mogelijk bij voldoende interesse. Mocht je daar meer over willen weten, mail me dan.

   Beantwoorden

 3. Komen dit vaak tegen in omgeving Almere en het blijft lastig om met echt- en soms vechtscheidingen aan de kinderen te blijven denken. Zeker omdat bijna elke relatie anders is en de problemen vaak afhangen van verschillende factoren.

  Uiteraard zijn er genoeg tips te vergeven en is je veel succes toegewenst.

  Beantwoorden

  1. Dank je Kevin. Juist omdat er bij scheiding zoveel op vele vlakken speelt, is het belangrijk te beseffen wat het met je als ouder doet, zodat je er ook weer voor je kind kunt zijn. Algemene tips kunnen al wat helpen of bewust maken, maar het is juist vaker maatwerk omdat elke situatie anders is. Vandaar dat er gelukkig steeds meer aandacht komt voor de betrokkenen en de kinderen in een scheidingssituatie. Goed dat professionals elkaar daarin meer weten te vinden!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *