Hoe ontmoet jij de ander? – maart 2016

Hoe ontmoet jij de ander?

Verdiepen
Afgelopen week ben ik gestart met de opleiding De relatie als spiegel bij Phoenix opleidingen. Een verdere verdieping op het systemisch werk dat ik al een aantal jaren doe. Een grote groep deelnemers van wie ik de meesten voor het eerst zie. Dat geeft me een nieuwsgierig en spannend gevoel. Allemaal verschillende mensen met een andere achtergrond en eenzelfde wens: om meer te leren hoe mensen met elkaar omgaan en op elkaar reageren.

Appel
Wat we willen leren kunnen we ook meteen toepassen in de praktijk. De eerste dagen gaan we al met onszelf als oefenmateriaal aan de slag. Het gaat over verlangen, gemis en verborgen appel dat je op de ander doet. Je kent dat vast wel bij iemand in je omgeving. Dat je je op een bepaalde manier groter en sterker voelt dan de ander. Alsof hij of zij op jou het beroep doet om geholpen te worden. Of juist het omgekeerde. Iemand die zich zo zelfstandig en misschien zelfs afstandelijk opstelt dat je denkt dat die het wel helemaal alleen redt. Je laat die persoon maar beter zijn gang gaan en bemoeit je er verder niet mee.

IMG_6988Onbewust
We handelen zo meestal onbewust op een bepaalde manier in relatie tot een ander, terwijl we niet zeker weten of het klopt met hoe de ander dat ervaart. Vaak heeft het te maken met een gevoel dat we al van een relatie met iemand uit ons verleden kennen. De herinnering wordt dan instinctmatig opgeroepen en we doen wat we gewend zijn. Zonder te checken of dat in het hier en nu ook klopt.

Beweging
Tijdens deze dagen worden we bewust gemaakt van hoe we de ander ontmoeten en waar dat in ons lijf resoneert. Ben je bij die ene collega meer op je hoede? Merk je dat je lijf dan iets naar achteren gaat of dat je ademhaling verandert? Of roept die vrouw met die zachte ogen de behoefte in je op om haar met je hand aan te raken? Bijzonder om te ervaren dat we het allemaal doen, maar dat dit zo automatisch gaat dat we er niet bij stil staan.

Gewaarworden
En zo gaat het ook als we groepen mogen kiezen om mee samen te werken. Bij de een heb je meteen een klik en een goed gevoel, bij de ander twijfel of direct een antipathie. Toch kunnen juist mensen bij wie je niet onmiddellijk connectie voelt, heel waardevol zijn om van te leren. Ze kunnen je een spiegel voorhouden en je een deel van jezelf laten ontdekken dat je nog niet kent. Het mooie van de oefeningen tijdens deze eerste dagen van de opleiding vind ik met name om gewaar te worden wat er met je gebeurt zonder meteen een conclusie eraan te verbinden. Vooral te verkennen wat het met je doet.

Verkennen
Ook buiten de opleiding zet ik mijn verkenning voort. Apart om te merken wat ontmoetingen met mij doen. Met ieder weer op een andere manier. Vandaar dan ook mijn vraag aan jou als lezer. Ben jij je bewust van hoe je de ander ontmoet? Welke beweging maak je en waar voel je dan iets in je lijf? Ontdek het eens en verwonder je. Wordt vast vervolgd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *