Hoe beleef jij verandering?

Blog uit nieuwsbrief van maart 2016

Lente
Zojuist heb ik even gespijbeld van het werk en ben ik naar het strand gegaan. De zon riep me. De vogeltjes kwetteren er luid op los en de bloemen laten zich zien. Hoewel de temperatuur nog laag is, voel je het wel al: de lente is in aantocht! Voor mij een heerlijk seizoen. Van maanden binnen cocoonen nu weer naar buiten gaan. Het stemt me vrolijk en maakt een andere energie in me vrij dan de herfst en de winter die meer om inkeer vragen. Juist de afwisseling van de seizoenen vind ik heel prettig. Ik dein mee op de veranderingen die de natuur doorgaat.

Niet altijd vanzelf
Toch geldt niet voor elke verandering dat ik als vanzelf mee dein met wat zich aandient. Niet altijd is het makkelijk me aan te passen aan de omstandigheden om me heen. Soms gaan dingen een andere kant op dan ik had gewild of vind ik het moeilijk los te laten wat er niet meer is. Dan kan het wel eens lijken dat het nooit meer zo fijn zal worden als het was, en zie ik de toekomst somber in. Inmiddels weet ik dat net als met de golven van de zee, er na een dieptepunt ook altijd weer een top zal komen. Tijd doet daarin al veel. Dan kan ik wel eens wensen dat de tijd even een sprong maakt naar daar waar het weer goed is, naar de volgende top op de golf. Maar helaas gaat dat niet.

Rotte bladeren
Het gaat er wel om wat we in de tussentijd doen in dat dieptepunt en hoe we dat ervaren. Net als de seizoenen in de natuur heeft elke fase zo zijn nut. We zouden dan wel een moeilijke fase willen overslaan, maar dan slaan we er ook een over die nodig is om naar een goede nieuwe basis te komen. Zo zit er in de rotting van de bladeren in de herfst weer voldoende voeding voor het nieuwe leven wat onder de grond al in aanmaak is in de winter.

krokusTransitie
Zo geldt dat ook bij het psychologische proces van transitie in ons. Hoe snel we het liefst zouden willen gaan naar een nieuwe situatie – als we daarbij niet bewust de oude afsluiten en daarvan afscheid nemen, kan dat een negatief effect hebben op de basis van de nieuwe situatie. Het kan leiden tot gemis of geklaag of onbenoembare weerstand waardoor je je uiteindelijk niet optimaal voelt in de nieuwe situatie. Dan kan het helpen om weer even een stap of twee terug te zetten en te onderzoeken waar je iets bent vergeten. Dat zal je uiteindelijk weer verder brengen in de nieuwe toestand.

Charme
Uiteindelijk gaat het er om bij onszelf net als in de natuur om in elke fase zijn charme te zien, hoe vervelend of lastig die aanvankelijk ook lijkt. Accepteren en omarmen wat er is. Soms ook een tijdje verduren dat het niet is zoals je wilt dat het is. Zien dat de regenbui die je dan figuurlijk op je kop voelt ook weer de groei kan bevorderen in jezelf. Want als je dat kunt en in elke fase kunt zijn, dan kun je uiteindelijk ook weer de zon op je huid volop voelen stralen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *