De kracht van muziek – mei 2016

De kracht van muziek

In het kader van het leveren van een bijdrage aan een goed doel, droeg ik dit keer eens iets anders bij dan geld. Aan een aantal flowjongeren (voorheen zwerfjongeren) in het ervaringshuis van Be4you2 gaf ik afgelopen week de workshop ‘Maak je eigen lijflied’. Hierin combineerde ik mijn liefde voor muziek met mijn liefde voor het schrijven. Mij was gevraagd met de jongeren iets te doen wat hen kon versterken in het zetten van een positieve stap in hun leven.

Muziek verbindt
Die vraag riep bij mij wel iets op. Zoals een ieder op zijn eigen manier en in eigen heftigheid ken ik ook minder leuke kanten en momenten in het leven. Gelukkig heb ik de meeste daarvan weten te benutten en om te vormen naar een positieve en krachtige stap voorwaarts. Toch gaan sommige dingen nooit echt over. Mijn beleving is dat muziek kan ondersteunen en je verwerkingsproces zelfs kan bevorderen. Op een bepaalde manier verbindt muziek: mensen onderling, en ook delen in jezelf.

pianoMusic was my first love
Meteen ging ik terug naar de tijd toen ik een jongere was. Het lied dat mij toen steeds weer troost bood was ‘Music was my first love’ van John Miles. Ik beken natuurlijk onmiddellijk kleur met dit tijdbeeld, maar bij dit nummer kon ik echt al mijn emoties laten gaan. Een nummer met polariteiten in zich van rust en volle kracht, van klein kwetsbaar naar groots en meeslepend. Grappig dat ik dit nummer zolang al niet meer had gehoord. In deze workshop startte ik er wel mee als toegangspoort naar dat lied wat volgens mij iedereen in zijn leven heeft. Dat lied dat jou zo heeft geraakt en daarmee heeft geholpen in moeilijke tijden. Ik geloof zelfs dat jij bij het lezen van deze woorden al meteen weet welk lied dat voor jou was.

Eigen tekst
In elk geval gold voor de meeste jongeren bij deze workshop dat zij ook zo’n lied kenden. Door die teksten in eigen taal met eigen woorden te herschrijven, gaven we het lied nog meer persoonlijke kracht en kleur. Ik hielp hen met een aantal korte associatie-oefeningen bij het vinden van die woorden die voor hen belangrijk waren. Waar zit pijn, waar zit verlangen, waar zit trots en wat is de boodschap die je anderen wilt meegeven?

Raak
Ieder voelde zijn eigen missie en ging aan de slag. Sommigen hadden al meteen een heel mooi gedicht wat met enkele ritmische aanpassingen zo paste op de melodie. Anderen maakten een passende vertaling van een bestaande tekst naar eigen beleving. Concentratie, wil, energie, talent. Het was er allemaal. En vooral de trots toen ieder een eigen lied had. De spanning om het te laten horen aan elkaar. Verrassende resultaten in zo een korte tijd. Rake teksten. Ieders eigenheid. Puurheid. De liederen vertelden over verdriet om gemis, om vooroordelen, om onmacht, om oneerlijkheid. Maar bovenal liepen zij over van verlangen, van be-long-ing en van liefde. Dat te delen met elkaar gaf enorm veel enthousiasme en verbinding.

“Music was my first love, and it will be my last. Music of the future, and music of the past.
To live without my music would be impossible to do. In this world of troubles, my music pulls me through…”

Hoe deel jij de muziek die je raakt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *